Stöppelhaene te Raalte

Op 15 mei 1935 was het een trieste dag voor Raalte. De spoorlijn Deventer-Ommen hield op met bestaan vanwege onvoldoende belangstelling. In de ogen van Blaaskapel de Harrekieten zeer onterecht. Dat er geen trein meer zou rijden door Deventer en Ommen kunnen wij ons goed voorstellen maar dat er voor tussenstation Raalte onvoldoende belangstelling was, kunnen wij ons bijna niet voorstellen.

Afgelopen zaterdag 26 augustus heeft Blaaskapel de Harrekieten een bezoek gebracht aan Raalte. Dan wordt namelijk Stöppelhaene gevierd (spreek uit als Stooopelhooooane). Dat is het oogstfeest van Nederland en natuurlijk hoort Blaaskapel de Harrekieten hierbij aanwezig te zijn. Wij werden om 12:00 hartelijk welkom geheten met echt Salland krentenbrood (spreek uit krentenbroooood). Daarna mochten wij 2 nummers spelen. Het krentenbrood zorgde voor een verhoogde feeststemming dus wij begonnen direct met feestnummers. Daarna mochten wij een rondje Raalte doen. Pas dan besef je pas goed welke fout er in 1935 is gemaakt want wat een feest en mensen in Raalte. We begonnen bij kroeg nummer 1 en eindigde bij kroeg nummer 4. Bij alle plekken was het feest. Sowieso dankzij de echte Raaltenaren en Raalteraarinnen maar ook door de vele toeristen die in grote getale het oogstfeest bezochten. Zij dansten en zongen vrolijk mee op de nummers van de Harrekieten zoals ‘Jij krijgt die lacht niet van mijn gezicht’ en ‘Beter te dik in de kist’. Tot op het laatst werd er goed voor De Harrekieten gezorgd, op het einde stond er namelijk nog een heerlijk buffet voor ons klaar met een originele Sallandse schnitzel en met een origineel glas Raaltse Cola (spreek uit als Colaaaaa).

Voor Blaaskapel de Harrekieten was het een beregezellige en memorabele dag. Genoten van de zon, het publiek en de Raaltenaren. Wij hopen van ganser harte dat de gemaakte fout uit 1935 weer wordt hersteld en dan komen we een volgende keer graag weer terug. Misschien met de trein!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *